dijous, de setembre 17, 2009

Les eleccions alemanyes més incertes

El 27 de setembre pot passar de tot a les urnes i la cancellera Merkel, representant del CDU (Unió Cristianodemòcrata alemanya) actua amb cautela intentant mobilitzar els votants després de la desfeta del seu partit fa unes setmanes a les eleccions regionals del Saarland i Turíngia. La confiada CDU va encaixar una sonora derrota que li ha fet perdre la majoria absoluta en aquests dos estats i el seu home fort a l’Est (el fins ara primer ministre de Turíngia, Dieter Althaus). Les eleccions celebrades el passat 30 d’agost a tres lands alemanys anuncien un canvi de fase en la principal potència europea.
Els socialdemòcrates comencen a cedir pas clarament a l'esquerra (Die Linke) i la CDU baixa, encara que la tirada d'Angela Merkel potser li permeti allargar el seu cicle. La crisi ha tingut finalment el seu impacte en la política, una cosa que no estava tenint lloc fins ara en la UE, com va poder apreciar-se en les eleccions al Parlament Europeu. A Alemanya l'alternança política ha trigat més que a altres llocs de l'Europa Central.
Aquesta alternança es diu Die Linke (la formació liderada per Oscar Lafontaine i Gregor Gysi) que ha aconseguit superar les seves barreres, tant físiques com generacionals, amb la presentació en societat de polítics que quan va caure el Mur, fa ara 20 anys, aleshores en tenien poc més de 18. De cara a les eleccions generals del 27 de setembre, s'haurà de confirmar que el suport demanat a Saarland (País de Sarre), Sachsen (Saxònia) i Thüringen (Turíngia) anuncia realment un canvi de cicle en part de la societat alemanya, que atorga la seva confiança a l'esquerra fins a situar-la en situacions reals de poder institucional. Aquest és el repte de Die Linke, resultat de la fusió del Linkspartei, PDS i de la WASG de Lafontaine (expresident del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya) el 16 de juny 2007, fusió que els està permetent guanyar espai polític i ideològic en la societat alemanya després d'anys de transició.

Amb motiu de les eleccions alemanyes, aquesta tarda a les 19.30 h té lloc a l'Institut Goethe de Barcelona, una taula rodona que promet ser interessant sobre Federalisme i Democràcia, organitzada per la Fundació CatDem i que comptarà amb la presència de l'exministre de l'Interior de l'antiga RFA Gerhart Baum, així com de l'expresident Jordi Pujol.

5 comentaris:

nuria ha dit...

Estic pensant a apuntar-me a un curs d'alemany al Goethe...

Replicant ha dit...

Doncs a mi em cau bé la sra Merckel...;)

Anna Catalan ha dit...

Sembla que té bastant números de revalidar el càrrec no sense certes dificultats a l'hora de pactar però...

Xavier Lasauca i Cisa ha dit...

Una anotació molt interessant, Anna! Vas anar a l'acte del Goethe? Com va anar?

Els darrers sondeigs indiquen un increment notable dels liberals (FDP) i més moderat de Die Linke i els ecologistes, un manteniment de l'electorat de la CDU/CSU i una caiguda considerable dels socialdemòcrates. Crec que tot apunta cap a una coalició de centre-dreta CDU/CSU/FPD. Tu com ho veus?

Anna Catalan ha dit...

No em va donar temps al final d'anar a l'acte del Goethe.
S'han complert les teves previsions!