diumenge, de setembre 20, 2009

THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE coming soon...


A punt d'estrenar-se la 2a part de "Els homes que no estimaven les dones" (traducció per cert ben diferent del títol original), d'Stieg Larsson, la intriga, el suspens i la necessitat de conèixer el desenllaç de la trilogia han convertit Millennium en un fenomen de masses i Lisbeth Salander en la seva heroïna particular, una protagonista atípica, allunyada dels estereotips femenins: una "hacker", asocial, que es manté al marge de l'ordre establert i vulnera la llei constantment però que en el fons cau bé i enganxa els espectadors, i que actua com a contrapunt d'un Mikael Blomkvist, periodista d'investigació, amb el qual forma realment una peculiar parella en la lluita contra la corrupció. Aquests dos personatges mantenen durant tota la trilogia una denúncia constant contra l'abús de poder i a favor de la veritat i la justícia.

L'autor va saber plasmar sense tabús, tot i les llicències que es va permetre a l'hora d'escriure les novel.les, un rerefons que permet reflexionar sobre l'abús continuat del més fort cap al més dèbil, fent incís en els maltractaments a les dones; els excessos que genera el poder en polítics i empresaris d'alta volada; així com la llibertat de premsa i l'ètica periodística. Uns temes, desafortunadament d'àmplia actualitat. No hem d'anar gaire lluny per veure polítics i empresaris posant els seus interessos particulars per davant del bé general i enriquint-se il.lícitament a costa dels ciutadans...

Al fil de les diferències entre homes i dones, de les quals l'Eduard Punset n'ha parlat sovint en els seus llibres, aquesta nit TV3 emet al programa 30 Minuts el reportatge Quan manen les dones, que intentarà analitzar aquest tòpic sovint discutit. Per altra banda, recordem que dijous 24 s'estrena, també a TV3, el programa "Sexes en guerra" (un títol potser una mica desafortunat), una sèrie documental de divulgació científica que intentarà abordar les diferències entre homes i dones i explicar perquè es comporten de forma diferent, partint de les diferències biològiques i/o educacionals.

3 comentaris:

Replicant ha dit...

AL final has tingut temps d'acabar de llegir el llibre? ;)

Anna Catalan ha dit...

No, calculo que hem queden 2 o 3 setmanes més. La pel.lícula s'estrena el 25 de setembre! :-(

Replicant ha dit...

Bé doncs, sempre pots veure el film!!! :P