diumenge, d’agost 03, 2008

Insatisfacció política i econòmica a Espanya i a Catalunya

A finals de juliol s'han publicat els últims baròmetres d'opinió i de satisfacció política corresponents al 3er trimestre del 2008: del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

Com era de preveure la satisfacció dels ciutadans amb els polítics en general ha baixat de manera significativa. Augmenta el percentatge d' enquestats que consideren la situació econòmica a Catalunya com a dolenta i que aquesta, juntament amb la situació política, és bastant pitjor respecte l'any passat. Creix també considerablement el nombre de desvinculats insatisfets (aquells qui es troben insatisfets tant estructuralment com conjuntural) i baixa el d'integrats satisfets i el de desvinculats satisfets.

La lluita pel finançament establert a l'Estatut, que no s'acaba d'assolir (desafortunadament, tal com era de preveure...), està afectant molt la credibilitat del Govern estatal per part dels catalans. L'Estatut (la norma de màxim rang a Catalunya i d'obligat compliment per part de l'Estat) sembla a la pràctica paper mullat. Quina democràcia és aquesta? Fets no paraules.... (Però on estan els fets?) Molta demagogia hi ha per part d'alguns polítics i alguns que s'autoproclamen d'esquerres ben bé podrien estar formant part de les files del principal partit de dretes de l'Estat (i resulta curiós que un Govern, presumptament d'esquerres, ara busqui el centre).

A nivell estatal, la majoria dels enquestats consideren la gestió del PSOE al govern com a regular o dolenta i l'actuació política que està fent el PP a l'oposició com a dolenta. A destacar el fet que si actualment es celebressin eleccions al Parlament de l'Estat l'estimació de vot, segons l'enquesta del CIS, seria la següent:
PSOE - 29,3%
PP - 22,8%
IU-ICV - 4,3%
CIU - 2,3%
UPyD - 1,7%
PNV - 1%
ERC - 1,2%
BNG - 0,5%
CC- 0,2%
Na Bai - 0,1%

Per altra banda, els ciutadans no confien que la situació econòmica s'arregli properament: un 47,4% dels enquestats creu que dintre d'un any la situació serà pitjor i un 26,6% pensen que continuarà igual que ara.

Pel que fa a la crisi immobiliària, experts economistes afirmem que sí, que l'any vinent es preveuen baixades en els preus dels pisos, però que aquestes seren lleugeres (no baixaran de manera escandalosa, no ens fem il.lusions de veure grans rebaixes...).

Ara, a l'estiu, la crisi econòmica s'està notant també en molts àmbits, per ex., en l'ocupació hotelera. A la costa catalana no s'arriba ni de bon tros al 100% i en alguns llocs de l'interior encara és pitjor (i això que molts catalans han decidit no fer viatges a l'estranger o tan llargs per estalviar-se els alts costos del carburant...). Fa uns dies, per ex., em va sobtar trobar diversos hotels i restaurants de la zona del Montseny tancats per vacances (a finals de juliol!, en plena temporada) quan altres anys no tancaven durant tot l'any o bé feien només uns dies de vacances a la tardor (fora de temporada).

També l'1 d'agost, tradicional dia d'operació sortida, no ha estat tan terrorífic com altres anys i no s'ha notat tant la massificació de turistes ni a les carreteres catalanes ni als aeroports.