divendres, de juny 25, 2010

"Jaleo": De cavalls i cavallers

Les festes de Sant Joan són les més antigues de Menorca. Es remunten al segle XIV, on ja es celebraven a Ciutadella. Un total de 263 cavalls i 177 cavallers participen aquest any en la Colcada. El més gran de 82 anys i el més jove de 8. Les festes en sentit estricte comencen però el diumenge abans de la diada de Sant Joan: el dia des Be on un pagès amb un xai recorre el carrers de Ciutadellla, acompanyant dels caixers (els genets), també a peu. Es reprenen el 23 a les 14 h quan el flabioler entra al palau del caixer senyor i li demana permís per iniciar la festa.
Els principals protagonistes dels actes festius són els cavalls, convenientment guarnits, i els caixers, vestits de blanc i negre, que passen pels carres del poble tot demostrant les seves habilitats a cavall (jaleo).
Unes celebracions que atreuen turistes d'arreu (aquest any també l'anunci d'una coneguda cerves convida a anar-hi...). Cal recordar però, que no només per Sant Joan hi ha jaleo, sinó que també al llarg de l'estiu diferents pobles de Menorca celebren les seves festes majors on també podem ser testimonis d'aquestes exhibicions de cavalls i caixers.

1 comentari:

Replicant ha dit...

Visca "el jaleo", malgrat de vegades és perillós...