dijous, d’octubre 29, 2009

Castanyes a dojo

Encavalcament de casos de presumpta corrupció (comissions il.legals, canvis d'usos urbanístics, desviament de fons, fraus i estafes diverses...) que estan sortint a la llum últimament: Gürtel (que per cert, vindria a ser "Correa" en alemany), Palma Arena, El Ejido, afer Millet, etc.. i ara Santa Coloma de Gramenet.

“Corrupció, la paraula de moda a Espanya”. Així va titular fa poc la BBC un article sobre la quantitat d'escàndols que estan apareixent a l'Estat i que esquitxen partits polítics, administracions públiques i importants empreses privades.

Acusacions mútues, crispació i desànim en aquest escenari que està posant de manifest les mancances dels mitjans de control de la gestió econòmica i com no han funcionat de manera eficient en aquests casos els mecanismes de fiscalització de l'actuació d'aquests ens.

La acumulación de casos de corrupción siembra la desolación en el Congreso

Aquí hi hauran castanyes ...

D'un altre tipus són les que menjarem aquest cap de setmana de celebració de Tots Sants o l'anglosaxó Halloween, que cada cop s'està implantant més suplantant les nostres tradicions.

La festa de Halloween, que es celebra la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre, té el seu origen en una celebració dels pobles celtes que vivien a Irlanda fa 2.500 anys, coneguda com a Samain o Samhuin. Es celebrava l 'arribada de l'hivern. Els immigrantes irlandesos que emigraren a Estats Units van instaurar la tradició de la carbassa anomenada "Jack-o’-lantern" . La nit anterior a la festa de Tots los Sants (traduïda com All hallow’s even) va derivar amb el nom amb què es coneix actualment.

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. Com el Halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Una versió històrica esmenta que la castanyada consta des de finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres aliments que no fossin llegums i fruita seca i els pans votius de l'oferta als difunts en els funerals, més popularment, panellets.

dimarts, d’octubre 27, 2009

THIS IS IT


Demà s'estrena el documental amb els últims assaigs que va fer dos dies abans de morir, que promet no deixar indiferent ningú. "This is it", el títol de la gira de concerts que tenia previst realitzar...

diumenge, d’octubre 11, 2009

Destacats de la setmana

Sorpresa provinent de l'Acadèmia noruega. El Nobel premia prematurament l'actitud d'Obama d'estendre la mà al món, no sense precipitar-se donada la brevetat fins ara del seu mandat (9 mesos) i la incògnita de saber quin enfoc donarà a la seva política a partir d'ara i de si tindrà continuïtat o no la seva predisposició a la resolució de conflictes a nivell internacional i el seu idealisme en la recerca d'una societat més justa i plural.

Personalment, les meves preferències i les de molts internautes que van crear plataformes per tal d'impulsar la seva candidatura, anaven adreçades cap a la figura de Vicenç Ferrer, la dedicació del qual als menys desafavorits de la Índia és inqüestionable, tot i que volgudament passava més desapercebut a nivell mundial . Interessos polítics però fan que aquest preuat guardó hagi recaigut en l'actual president dels EEUU, la qual cosa afegirà més pressió a la ja difícil conjuntura política que està vivint el seu país i hauria de servir d'estímul per intentar assolir les promeses electorals que va defensar enèrgicament durant la seva campanya.

Canviant de registre, segons alguns mitjans de comunicació l'arribada de la grip A ja ha esdevingut una "epidèmia" a Catalunya. Google ha creat un web on es pot observar amb una certa exactitud l'estat de l'evolució del virus per països i zones del món. Mentrestant està circulant per Internet un article on la metgessa i monja Teresa Forcades recomana mantenir la calma i fins i tot no vacunar-se d'aquest virus que, segons es comenta, els efectes del qual serien més febles que la veritable grip estacional.

Finalment divendres va arribar a les pantalles de cinema l'esperada Àgora, d'Alejandro Amenábar, situada a l'Egipte del s. IV AD, sota la dominació de l'Imperi Romà, on les revoltes als carrers d'Alexandria (famosa, entre d'altres, pel seu llegendari far, setena meravella del món antic), arriben a la seva mítica biblioteca. La filòsofa i astrònoma Hipàtia, considerada la primera matemàtica de la Història, lluita per salvar la saviesa del món amb l'ajut dels seus deixebles. La seva violenta mort marcarà un punt d'inflexió entre el pensament racional grec i l'obscurantisme de l'època medieval.

dimarts, d’octubre 06, 2009

Viatge al coneixement


"The world is a book, and those who do not travel read but a page."
Saint Augustine


Una mica més a prop, la Ruta Pirineu Comtal proposa recórrer els territoris d'onze dels antics comtats que van ser l'escenari de la configuració i naixement del nostre país:

-Comtat de Berga: a l'ombra del Pedraforca
-Comtat de Besalú: la cort d'en Tallaferro
-Vescomtat de Cardona: els reis sense corona
-Comtat de Girona: la frontera de l'imperi carolingi
-Comtat d'Osona: clau de volta de la Catalunya vella
-Comtat de Pallars Jussà: els senyors de la muntanya
-Comtat de Pallars Sobirà: romànic entre muntanyes
-Comtat de Ribagorça: la llum de les imatges
-Comtat de Ripoll: terra de comtes i abats
-Comtat d'Urgell: una catedral entre heretges i sants
-Comtat d'Empúries: el comtat independent

La ruta Pirineu Comtal s'emmarca en el context de les Rutes del Naixement de Catalunya, que la Direcció General de Turisme de la Generalitat promou d'acord amb les determinacions del Pla Estratègic.