diumenge, de setembre 20, 2009

THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE coming soon...


A punt d'estrenar-se la 2a part de "Els homes que no estimaven les dones" (traducció per cert ben diferent del títol original), d'Stieg Larsson, la intriga, el suspens i la necessitat de conèixer el desenllaç de la trilogia han convertit Millennium en un fenomen de masses i Lisbeth Salander en la seva heroïna particular, una protagonista atípica, allunyada dels estereotips femenins: una "hacker", asocial, que es manté al marge de l'ordre establert i vulnera la llei constantment però que en el fons cau bé i enganxa els espectadors, i que actua com a contrapunt d'un Mikael Blomkvist, periodista d'investigació, amb el qual forma realment una peculiar parella en la lluita contra la corrupció. Aquests dos personatges mantenen durant tota la trilogia una denúncia constant contra l'abús de poder i a favor de la veritat i la justícia.

L'autor va saber plasmar sense tabús, tot i les llicències que es va permetre a l'hora d'escriure les novel.les, un rerefons que permet reflexionar sobre l'abús continuat del més fort cap al més dèbil, fent incís en els maltractaments a les dones; els excessos que genera el poder en polítics i empresaris d'alta volada; així com la llibertat de premsa i l'ètica periodística. Uns temes, desafortunadament d'àmplia actualitat. No hem d'anar gaire lluny per veure polítics i empresaris posant els seus interessos particulars per davant del bé general i enriquint-se il.lícitament a costa dels ciutadans...

Al fil de les diferències entre homes i dones, de les quals l'Eduard Punset n'ha parlat sovint en els seus llibres, aquesta nit TV3 emet al programa 30 Minuts el reportatge Quan manen les dones, que intentarà analitzar aquest tòpic sovint discutit. Per altra banda, recordem que dijous 24 s'estrena, també a TV3, el programa "Sexes en guerra" (un títol potser una mica desafortunat), una sèrie documental de divulgació científica que intentarà abordar les diferències entre homes i dones i explicar perquè es comporten de forma diferent, partint de les diferències biològiques i/o educacionals.

dijous, de setembre 17, 2009

Les eleccions alemanyes més incertes

El 27 de setembre pot passar de tot a les urnes i la cancellera Merkel, representant del CDU (Unió Cristianodemòcrata alemanya) actua amb cautela intentant mobilitzar els votants després de la desfeta del seu partit fa unes setmanes a les eleccions regionals del Saarland i Turíngia. La confiada CDU va encaixar una sonora derrota que li ha fet perdre la majoria absoluta en aquests dos estats i el seu home fort a l’Est (el fins ara primer ministre de Turíngia, Dieter Althaus). Les eleccions celebrades el passat 30 d’agost a tres lands alemanys anuncien un canvi de fase en la principal potència europea.
Els socialdemòcrates comencen a cedir pas clarament a l'esquerra (Die Linke) i la CDU baixa, encara que la tirada d'Angela Merkel potser li permeti allargar el seu cicle. La crisi ha tingut finalment el seu impacte en la política, una cosa que no estava tenint lloc fins ara en la UE, com va poder apreciar-se en les eleccions al Parlament Europeu. A Alemanya l'alternança política ha trigat més que a altres llocs de l'Europa Central.
Aquesta alternança es diu Die Linke (la formació liderada per Oscar Lafontaine i Gregor Gysi) que ha aconseguit superar les seves barreres, tant físiques com generacionals, amb la presentació en societat de polítics que quan va caure el Mur, fa ara 20 anys, aleshores en tenien poc més de 18. De cara a les eleccions generals del 27 de setembre, s'haurà de confirmar que el suport demanat a Saarland (País de Sarre), Sachsen (Saxònia) i Thüringen (Turíngia) anuncia realment un canvi de cicle en part de la societat alemanya, que atorga la seva confiança a l'esquerra fins a situar-la en situacions reals de poder institucional. Aquest és el repte de Die Linke, resultat de la fusió del Linkspartei, PDS i de la WASG de Lafontaine (expresident del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya) el 16 de juny 2007, fusió que els està permetent guanyar espai polític i ideològic en la societat alemanya després d'anys de transició.

Amb motiu de les eleccions alemanyes, aquesta tarda a les 19.30 h té lloc a l'Institut Goethe de Barcelona, una taula rodona que promet ser interessant sobre Federalisme i Democràcia, organitzada per la Fundació CatDem i que comptarà amb la presència de l'exministre de l'Interior de l'antiga RFA Gerhart Baum, així com de l'expresident Jordi Pujol.