dimecres, de desembre 23, 2009

Bones Festes

“Tot es va amalgamar en una veu d’alegria que va durar un parell de minuts. Després, quan el primer esclat d’eufòria es va calmar una mica, la família Koroliov es va adonar que, a més de Volòdia, hi havia un altre noi, embolicat amb una bufanda i un tapaboques, també cobert del blanc de la neu. S’estava immòbil en un racó, mig amagat en una gran pellissa de guineu suspesa del penja-robes.
-Volòdia, estimat, qui és aquest noi?-va preguntar en veu baixa la mare.
-Ah! Sí! És veritat!-respongué Volòdia. Tinc l’honor de presentar-vos el meu company Txetxevitsin, alumne de segon curs. L’he convidat a passar el Nadal amb nosaltres.
-Molt bé, molt bé! Benvingut Txetxevitsin!-digué amb un to alegre el pare. Em perdonarà que vagi en mànigues de camisa, sense l’americana. Endavant! Natàlia, si us plau, ajuda el senyor Txetxevitsin a posar-se còmode.
Al cap d’una estona, atordits per aquella clamorosa acollida i vermells encara pel fred, Volòdia i Txetxevitsin es van asseure al menjador i van prendre una tassa de te. El sol de l’hivern que travessa els vidres mig glaçats brillava damunt el samovar i la vaixella. Al menjador feia calor i els nois sentien com dins del seu cos, el fred i la calor es debatien sense que un deixés lloc a l’altre.
Ben aviat serem a Nadal-va dir el senyor Koroliov, mentre s’enrotllava un cigarret amb un tabac vermell fosc. Sembla que fos ahir que la teva mare plorava perquè havies de marxar a l’escola...I fixa’t, ara ja tornes a ser a casa.”

Fragment d’ Els nois, Anton Txèkhov
BON NADAL I FELIÇ ANY NOU PER A TOTHOM!

diumenge, de desembre 20, 2009

El millor Barça de la història!

Genial!!! Va costar però el Barça va obtenir l'esperat 6è títol de la temporada: el campionat mundial de clubs a Abu Dhabi. Després d'una primer temps fluix i d'una segona part d'infart, amb pròrroga inclosa, el Barça aconseguí la seva fita, amb gols de Pedro i Messi, en un partit on la possessió de la pilota va ser en tot moment per al FC Barcelona, qui finalment va guanyar merescudament. Felicitats a l'entrenador i als jugadors per la part que els pertoca! Una temporada fantàstica...


dissabte, de desembre 12, 2009

Sant Jaume de Frontanyà, bonic poble...

Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), 31 habitants, el poble més petit de Catalunya, és el primer dels 166, que s'ha avançat aquest cap de setmana en la consulta independentista. Un referèndum popular, sorgit de la iniciativa dels ciutadans i no dels estaments polítics, que té un gran significat en el moment de desencís que estem vivim el poble de Catalunya davant la possibilitat d'una sentència adversa envers el ja retalladíssim Estatut per part del Tribunal Constitucional, un òrgan clarament polititzat, la legitimitat del qual s'ha posat sovint en dubte. Catalunya ja ha dit prou, prou de ser menystinguda tant des del punt de vist econòmic com de nació.
Les consultes no tenen validesa jurídica, sí, però poden determinar un punt d'inflexió, un abans i un després de les relacions amb Espanya. Cal escoltar la veu de Catalunya. De moment està servint per mobilitzar els ciutadans enfront un objectiu comú i està generant una expectació i una projecció internacional que serveix perquè la resta del món es faci ressò de la situació dels Països Catalans. Una trentena d'observadors internacionals validaran les consultes sobre la independència. Mentrestant, restem a l'espera de la consulta a Barcelona el proper 25 d'abril.

divendres, de desembre 11, 2009

Un gènere teatral diferent

El Teatre Negre (o černé divadlo, en txec; black light theater, en anglès) és molt típic dels escenaris de Praga. Es tracta d'un tipus de representació teatral de caràcter mut que té lloc en un escenari a fosques, amb grans cortines i diferents efectes especials d'il.luminació que donen lloc a jocs de llum i ombres. La llum només il.lumina allò que volen que veiem, de manera que es produeixen uns originals efectes visuals. Moltes vegades sembla que els objectes i els propis actors estiguin volant.
Una obra que s'està representant al teatre Ta Fantàstika és Aspects of Alice, una recreació una mica sui generis del famós conte Alícia en el país de les meravelles, de Lewis Carroll, per al gaudi especialment dels nens i d'alguns grans.