dijous, de febrer 12, 2009

En record d'en Carles Sabater

Demà ja fa 10 anys que en Carles Sabater ens va deixar. En acabar un concert a Vilafranca se li apagà la veu per sempre més. Un mite del rock català que marcà una època a tots els d'una generació que vam crèixer amb les seves cançons.



El cantant de Sau només tenia 36 anys, i s'ha convertit en un icone del panorama musical català, així com altres cantants, a nivell internacional, com per exemple, Kurt Cobain, Jim Morrison o Bob Marley.

La seva veu i la seva capacitat de seducció a dalt d'un escenari (com a cantant i com a actor) van ser determinants, juntament amb les melodies de Pep Sala, per convertir Sau en la banda més popular de la música en català de la dècada dels noranta, juntament amb Sopa de Cabra i Els Pets. Deu anys després de la seva desaparició a causa d'una inesperada aturada cardiorespiratòria, tothom encara recorda les seves cançons, algunes de les quals s'han convertit en veritables himnes a l'amor, en contra de la guerra, etc...

Programes de ràdio i televisió especials, discos de tribut i la desena trobada de fans aquest diumenge a Llançà, on està enterrat, són alguns dels actes en la seva memòria. Televisió de Catalunya emetrà demà, coincidint amb el desè aniversari, un documental especial dirigit pel periodista Pep Blay.

dissabte, de febrer 07, 2009

Any Nou Xinès

El dia 26 de gener del nostre calendari els xinesos de tot el món van celebrar l'entrada d'un nou any, el 4707 del calendari tradicional xinès. En aquest calendari, regulat per la posició de la Lluna i del Sol a la vegada, els anys són designats per determinats animals: rata, bou, tigre, llebre, drac, serp, cavall, ovella, mico, gall, gos i porc. Ara som a l'any del Bou, un animal que simbolitza els valors de la constància, de la perseverança, de l'esforç i de la determinació, molt necessaris als temps de crisi que patim...

Aquesta setmana se celebra a Barcelona la segona edició de Xinafest, un cicle d’activitats de diàleg i intercanvi sobre la cultura xinesa.


L'eix de la comunitat xinesa de Catalunya és la família: la reagrupació familiar és habitual. Curiosament, el 70% dels xinesos instal·lats a Catalunya prové del mateix indret: Qingtian, un districte muntanyós de la província de Zhejiang, amb una tradició migratòria que es remunta als anys 1920-1930.

L'horòscop xinès té milers d'anys d'antiguitat, molts més que els signes del zodíac que s'utilitzen a Occident. I és que mentre l'astrologia d'Occident es fonamenta en els dotze mesos de l'any, l'horòscop xinès es basa en un cicle lunar de dotze anys. Cadascun dels dotze signes de l'horòscop xinès rep el nom d'un animal. Explica una llegenda que, fa milers d'anys, Buda, quan era a punt de morir, va fer un crida a tots els animals perquè l'anessin a visitar. Però solament s'hi van presentar dotze, i per aquest ordre: la rata, el búfal, el tigre, la llebre, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el senglar. Això explicaria el nom que reben els anys xinesos.