dissabte, de novembre 25, 2006

L'amor ni mata ni destrueix







Per amor es perdona tot? Quan estic amb ell/a em sento jo mateix/xa, o em sento cohibit/a? No et demana mai disculpes? Et dóna ordres i vol que l'obeeixi? Si no hi ha gelosia no és amor? L'amor tot ho pot? Vol decidir de quina manera t'has de vestir? Vol controlar tot el que fas i penses? L'amor de veritat dura per sempre? No puc viure sense ell/ella? L'amor és sacrifici? Si t'estimen et faran patir?

Malgrat els avenços obtinguts en la igualtat de drets , es continuen aplicant des d'una perspectiva patrialcal d'una societat estructurada a partir del desequilibri de les relacions entre dones i homes. Segons el Consell d'Europa, entre un 20 i un 50% de les dones a Europa són víctimes de la violència a mans de la seva parella, sense que hi hagi cap tipus de diferència de categoria social o grup d'edat. Amnistia Internacional assenyala que al món una de cada tres dones pateix abusos al llarg de la seva vida i que el 70% de les dones que són assasinades, ho és a mans de les seves parelles o exparelles.

Però no només hi ha maltractaments dins l'àmbit domèstic sinó també al treball i a la mateixa societat. Davant d'aquesta situació cal denunciar, rebutjar, posicionar-se i passar a l'acció:

  • Adoptar mesures de prevenció educatives i socialitzadores per aturar la violència envers les dones.
  • Trencar el silenci, denunciant els casos de maltractaments físics i psíquics.
  • Sensibilitzar els ciutadans de la importància de la qüestió.
  • Atenció ràpida i eficaç tant per part de la justícia, com de les forces i cossos de seguretat com dels professionals experts en la problemàtica de violència de gènere.

Plataforma unitària contra les violències de gènere

C/ Junta del Comerç, 17 entl. 08001 Barcelona Tel. 627 398 316

prouviolencia@yahoo.es

dijous, de novembre 23, 2006

XIII Setmana cultural "Gràcia amb Bòsnia"


Del 20 al 25 de novembre tenen lloc a diversos espais de Gràcia (La Sedeta, Centre Cívic El Coll, Casal Cardener i la pròpia séu del districte) una sèrie d'activitats dedicades, un any més, al projecte de solidaritat amb Bòsnia i Herzegovina, on es poden veure interessants exposicions de fotos i documentals, així com assistir a xerrades-col.loqui o escoltar actuacions musicals de grups autòctons. Val la pena d'anar-hi, és una oportunitat per conèixer una mica aquest país tant desconegut per a molts europeus, saber què s'hi està fent actualment, com es viu el dia a dia, com ha canviat i quines expectatives de futur tenen.


Tot recordant el viatge que vaig fer al setembre del 2002 (probablement un dels més interessants i didàctics que recordo), em vénen al cap les imatges de Sarajevo, amb les seves mesquites, les aromes del barri turc (foto d'adalt), la Biblioteca Nacional, el riu amb una aigua freda i transparent (foto abaix), els baretos amb els "cevapi" (plat nacional, una mena d'empanada farcida de carn, ceba i espècies) i les "pivos" (cerveses), l'hospitalitat i les ganes de conèixer gent dels seus habitants; també, les belles imatges de la ciutat de Mostar amb el riu i el pont antic (aleshores en procés de reconstrucció, Patrimoni de la Humanitat); i tants altres records que de ben segur tenim a les nostres retines tots els que hi vam anar, una llarga ruta (34 hores d'autocar) per passar uns dies ben intensos i plens de visites i emocions de tota mena.

divendres, de novembre 17, 2006

Una veritat que crema




La conferència sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides a Nairobi va obrir amb l'avís que el canvi climàtic pot ser l'amenaça més seriosa que ha hagut de fer front la humanitat. El perill de l'escalfament global que estem patint està tenint conseqüències greus sobretot per als països menys desenvolupats, per a la gent més pobra del planeta. Una de les actuacions que s'han dut a terme ha estat negociar compromisos més enllà del 2012 per als països que van signar el protocol de Kyoto, enfocant el tema de com avançar en el desenvolupament d'una manera sostenible. (Ara cal també intentar convèncer el govern dels EEUU, el major emissor de gasos que produeixen l'anomenat "efecte hivernacle", que es consciencïi d'una vegada per totes i es comprometi amb l'esmentat protocol). Sens dubte, és "una veritat incòmoda" (el documental que presenta l'Al Gore sobre l'escalfament global intenta almenys despertar els ciutadans enfront la desídia governamental i la desinformació).

www.climatecrisis.net "An unconvenient truth"

www.realclimate.org/index.php/archives/2006/05/al-gores-movie

http://unfccc.int/2860.php "UN Convention on Climate Change, Nairobi 6-17 th November 2006"

www.nairobi2006.go.ke/

MOVIMENT CONTRA EL CANVI CLIMATIC http://www.movimientoclima.org/

divendres, de novembre 10, 2006

Pros i contres del tripartit


CONDEMNATS A ENTENDRE'S DURANT 4 ANYS
El govern de l'Entesa Nacional pel Progrés, vol fer el possible perquè no torni a assemblar-se al malaguanyat govern anterior, tot ideant mecanismes per resoldre els possibles conflictes d'interessos entre els seus membres (que n'hi hauran!).
Màxima coordinació i, en la mesura del possible, majoria i unitat d'acció (permeteu-me que sigui una mica escèptica, vista l'experiència).
De moment, els portaveus dels tres partits, Miquel Iceta (PSC), Joan Ridao (ERC) i Joan Boada (ICV-EUiA), s'han reunit al Parlament per analitzar, d'una banda, un protocol d'actuació de la majoria i, de l'altra, les possibilitats d'aplicar les regles de proporcionalitat més favorables a fi que hi hagi majoria d'esquerres.
Esperem que s'aconsegueixi realment un govern d'esquerres unit i estable que pugui tirar endavant, sense problemes de gestió ni interferències del govern estatal, les polítiques socials que demandem els ciutadans i puguem evolucionar com a país i arribar més enllà de les possibilitats (poques) que ens deixa aquest Estatut, pel que fa al desenvolupament de la llengua, a l'autonomia financera, a les infraestructures (per ex. RENFE, i sobretot la gestió de l'aeroport del Prat, de la crisis del qual (no ho oblidem!!!) els socialistes: Clos, Maragall, Montilla, Zapatero i companyia, es van desentendre totalment), i a un llarg reguitzell de drets i serveis al ciutadà.
Esperem que aquest cop no ensopeguem dos cops amb el mateix roc. Aquest nou govern estarà sotmès a una pressió i escrutini constants per part dels ciutadans, de l'oposició i dels mitjans de comunicació. Que no es pensin que el suport al tripartit és gratuït. Ja cal que s'escarrassin i treguin bona nota, ja que el nivell que se'ls exigirà per arribar a convèncer és molt alt. Si no es compleixen les expectatives generades alguns ho podrien pagar molt car en les properes eleccions.
Donarem, de moment, un vot de confiança condicionat però a l'assoliment amb escreix de les nostres demandes, essent però menys permissius i més exigents que mai en l'execució de les polítiques i reclamant la quota de benestar que ens mereixem com a treballadors i contribuents.
Està d'acord que PSC, ICV i ERC reeditin el Govern tripartit?

dijous, de novembre 02, 2006

Mas ha d'obrir el "ball negociador"


Una de les abstencions més altes dels últims comicis (43,3 %) va marcar la jornada electoral que tots estàvem esperant. CIU guanya (com era previsible segons les últimes enquestes) en vots i escons a les quatre circumscripcions però ha de pactar amb PSC o ERC si vol evitar que es reediti el tripartit.
Esquerra manté posicions amb 21 diputats i segueix sent clau. Cal ser hàbil ara a l'hora de pactar i posar sobre la taula els punts mínims que haurien de garantir els convergents per gaudir de la confiança d'ERC i aconseguir així un govern catalanista i de progrés, que desenvolupi al màxim les possibilitats de l'Estatut i garanteixi que Catalunya rebrà el finançament necessari per tirar endavant les polítiques socials que calen i invertir en les infraestructures necessàries. Només ERC pot contrarrestar les polítiques més "dretanes" de CIU i configurar un gran eix catalanista que defensi al màxim els nostres interessos com a país. A més no és creïble ni estaria ben vist que ERC pactés amb qui l'ha fet fora del Govern, després de 3 anys de bon govern de les conselleries d'Esquerra, i fes president en Montilla, el gran perdedor de les eleccions.
Ja no hi ha excusa ara: CIU+ERC (El millor pacte possible per a un govern catalanista que vetlli pels nostres interessos i no depengui de Madrid)
Crònica de l'1 N des d'un col.legi electoral
Des de la visió com a coordinadora d'un col.legi electoral de BCN, la jornada va transcórrer amb normalitat, amb la novetat de la transmissió de dades dels avanços de participació i escrutini mitjançant una PDA, que va permetre que els resultats es coneguessin amb més rapidesa.
Cal dir que l'abandonament d'una de les vocals d'una mesa, que es va sentir marejada i amb nàusees, va ser un dels incidents que va marcar la jornada en aquest col.legi, donat que no es va permetre la seva substitució pel vocal suplent, al.legant la Junta Electoral que ja s'havia constituït la mesa.
La conseqüència és que en aquesta mesa van quedar únicament 2 persones (el mínim necessari de membres que han de romandre en tot moment), que no van poder fer torns per anar a dinar, amb la conseqüent emprenyamenta per una normativa totalment kafkiana que no permet la substitució dels membres pels suplents un cop constituïda la mesa. O sigui, que un cop presents els titulars, més val que s'ho mirin dos cops abans d'abandonar la mesa, que no els passi res durant la jornada, perquè si es troben malament i han de marxar, faran una mala jugada als seus companys, deixant-los en inferioritat de condicions respecte a la resta de meses. Una normativa totalment surrealista que caldria revisar donat que no és la primera vegada que passa aquest tipus d'incidents durant una jornada electoral.
Una altra anècdota la va donar una apoderada del PP que va "ajudar" gentilment a una senyora qu no tenia clar a qui votar i li va demanar que li triés la papereta que ella volgués. Naturalment, la representant pepera no va dubtar a ficar-li en el sobre la llista de la candidatura a la qual representava. Sort que vam arribar a temps per recordar-li allò que el vot és personal i intransferible i que no es pot influir en el vot dels electors durant la jornada electoral. Una actitud reprobable...
Sorpresa, per altra banda, per l'aparició, amb una certa representació, de Ciutadans de Catalunya (partit que pot donar lloc a confusions, tant pel seu nom com pel que prediquen).
Una evident inexperiència d'alguns membres de les meses, ajudats per la bona voluntat i predisposició d'alguns interventors, apoderats i representants de l'Administració, sobretot en l'escrutini i a l'hora de guardar la gran quantitat de paperassa utilitzada en els sobres corresponents, per enviar als jutjats i a la comissaria de la Guàrdia Urbana, i apa!, amb ganes d'anar cap a casa... que la jornada va ser llarga.