diumenge, de gener 25, 2009

Great expectations

Font: The Times

Un cop han arribat al seu fi les megacelebracions mediàtiques d'aquests últims dies entorn el jurament de Barack Obama (veure interpretació del llenguatge corporal de la parella presidencial durant la cerimònia), nous reptes se li presenten en els primers dies de mandat al flamant president dels EEUU.

La primera decisió en política exterior: nomenar els enviats especials a l'Afganistan i Pakistan, per una banda, i al Pròxim Orient, per una altra, respectivament, Richard Holbrooke, un dels artífexs dels acords de pau de Dayton, que van ajudar a posar fi a la Guerra dels Balcans, i George Mitchell, qui efectuà tasques de mediació per aconseguir el Pacte de Divendres Sant a Irlanda del Nord. Dues persones experimentades, per afrontar els conflictes bèl.lics en dues zones extremadament sensibles.
Primeres actuacions trencadores amb l'anterior Administració Bush: tancament de la presó de Guantámo (que encara però pot trigar a fer-se efectiva un any ben bé), primeres proves en humans d’un tractament per a lesions de la medul·la espinal que utilitza cèl·lules mare, aixecar la prohibició de Bush de finançar amb fons de la cooperació ONGs que ajudin a interrompre l’embaràs a l’estranger, buscar una estructura financera bancària basada en el Banc Europeu d'Inversions per intentar combatre la crisi financera o promeses d'especials inversions en energies renovables, atenció sanitària i infraestructures.

Un discurs del qual se n'esperen grans esperances (parafrasejant el títol de la novel.la de Dickens...)

divendres, de gener 09, 2009

Sota zero

Últims dies del temporal de fred i neu que estem patint (gaudint alguns...). Diuen que no teníem unes temperatures tan baixes, i durant un període relativament llarg, des de l'any 2001. Per altra banda, l'altre recordatori ja és del 1987, quan Europa pateix una intensa onada de fred, segons diuen, la més important dels últims 30 anys.


Alguns dels que s'estan fregant les mans amb aquesta nevada són els propietaris de les pistes d'esquí que estan fent l'agost, l'organitzador de la Pirena (el reciclat "Capità Enciam", Pep Parès) o els nens d'algunes escoles rurals que han de fer campana obligada aquests dies...
Tema de conversa a les botigues, ascensors, amb els amics, família, etc.. (està caient aiguaneu a Barcelona! (ho haveu vist!!!), o potser també una excusa ideal que van poder aprofitar alguns per no haver de desplaçar-se el dia de Reis a casa de familiars llunyans per fer l'obligada "visita de cortesia"...). Com n'està gaudint en Tomàs Molina! Quina satisfacció que demostra, quines rialles de felicitat! L'altre dia anava ben vestit amb americana i corbata, i "xiruques", tal com va dir ell, "per si sorgís alguna necessitat imminent de viatjar in situ i a correcuita al bell mig de les nevades".
Algunes temperatures extremes d'ahir, per ex., de -2 de màx. i -15 de mín. a Das, a la Cerdanya, o no tan llunyanes, de 2 i -5, respectivament, a Vic.
A les terres de l'Ebre, la neu s'ha fet esperar però al final també ha arribat...
Per altra banda, ha hagut més de cent vols cancel·lats al Prat pel temporal de neu a Barajas. Dels 132 vols de l'aeroport de Barcelona vinculats a Madrid, només se n'han arribat a enlairar 25. Canviant de tema... recordem un cop més, un dels problemes també de no tenir autonomia en els vols internacionals.