diumenge, de novembre 18, 2007

Hora del te

El te vermell o Pu-Erh , és considerat per la medicina tradicional xinesa com un remei per gaudir de bona salut i per aprimar. Les seves virtuts son tantes que se’l coneixia com el “Te dels Emperadors”.
És en realitat un te verd que al ser guardat en barriques i gràcies a un tractament especial al que es veu sotmès fa que es torni vermell i que tingui tantes propietats. Desintoxica i depura, activant el metabolisme del fetge. Reforça el sistema immunitari, prevenint contra les infeccions i els bacteris. Facilita la digestió dels greixos i disminueix el nivell de colesterol.

El te verd també s’utilitza en dietes de control de pes, per evitar l’acumulació de greixos, ajuda a augmentar la vitalitat, és molt antioxidant i té una acció antienvelliment. També disminueix el colesterol, i es també molt diürètic.

El te blanc s´obté dels brots tendres de la planta del te escollits curosament i cuits al vapor per a frenar-ne l´oxidació i, posteriorment, són assecats a l´ombra. Té menys teïna que el te verd i és el que té més propietats antioxidants.

Si el que volem és estar ben desperts, optarem per un te negre. És el que passa per més processos d'elaboració, que inclouen la fermentació, té un grau d'oxidació més alt i, en conseqüència, és més estimulant.Entre la gran varietat de tes d'aquest tipus es recomana el Darjeeling, conreat a la regió homònima de l'Índia a més de dos mil metres d'altura, als vessants de l'Himalaia. També els més comuns Earl Grey o Ceylan.

Els flavonoides i les catequines li confereixen al Te verd propietats diürètiques i antioxidants (ens protegeixen de l'acció dels perjudicials radicals lliures, endarrerint l'envelliment), que cada cop són més objecte d'estudi.

Segons la manera d'elaboració, els diferents tipus de te contenen més o menys catequines. El te negre, la fermentació del qual és major, presenta menys del 10% de catequines del seu pes total en sec. L’oolong, que està semifermentat, arriba al 20% com a màxim. Només el te verd, que no està fermentat, pot contenir fins a un 30% de catequines, deixant de banda el te blanc, amb el màxim poder antioxidant.

L'any 1904, el comerciant de cafè i te Thomas Sullivan de Nova York, va enviar per primer cop als seus clients diferents barreges de te servides en petites bosses de musselina. S'havia inventat el te en bosses.


Algunes adreces de botigues i teteries per recomanar a Barcelona:

L'omnipresent cadena de Tea Shops, Momentum Te (botiga virtual), T-Room (a Gran de Gràcia), Baraka (al carrer Valldonzella) o les teteries: Caj Chai (en el Call), el Bliss (a l'amagada placeta de Sant Just i Pastor), el Teashaker (al costat del cine Verdi), el Cafè Arabia (molt a prop de la Rambla del Poblenou) o la Tete (al costat del Harlem Jazz Club).

Si voleu però comprar te, en especial blanc, i no gastar-vos tants diners com és el cas d'algunes botigues, sempre queda el recurs dels paquets de te o les capses amb 20 bossetes Hacendado a 1,25 € aprox., que no estan gens malament, per gaudir d'aquest petit plaer que cada cop té més adeptes.

Suggèrencies diverses per prendre el te: te verd amb una fulla de menta i pinyons (a la manera tunisiana), amb rodanxes de llimona o taronja (per paliar la interferència del te en l'absorció del ferro) o amb gerds o mores (que ajuda a potenciar encara més les propietats antioxidants), amb anís i sàlvia (més digestiu), amb espècies com canyella, gingebre o cardamom (més aromàtic)